Vyhledávání podle parametrů
  • Předchozí
  • 1
  • Předchozí

Matcha - zelené zlato

 

Matcha je jemně drcený zelený čaj produkovaný především v centrálním Japonsku. Pro výrobu čaje se používají výlučně ty nejkřehčí lísty nasbírané brzy z jara. Díky speciálnímu způsobu pěstování, kdy se čtyři týdny před sklizní zastíní plantáže plachtami, se zvýší obsah chlorofylu v listech a dochází tak ke vzniku jasně zelené barvy.

Narozdíl od běžných zelených čajů, kdy se vyluhované listy vyhodí, nadrcené lísky matchy se našlehají s vodou a vypijí. Pitím čaje matcha tak dochází ke konzumaci antioxidantů, vitamínů, minerálů a vlákniny v daleko vyšší koncentraci. Dále pak obsahuje teofylin, látku podobnou kofeinu. Díky tomu pomáhá čaj udržovat duševní jasnost a energii.

Kromě pití je možné použít matchu téměř na cokoli. Oblíbené jsou například zmrliny, ovocné nápoje, latté, čokolády, dorty, puding,...