Vyhledávání podle parametrů
Načíst další

Pu-erh

 

Tmavý čaj pěstovaný v provincii Yunnan v jihozápadní Číne. 
Až na pár vyjímek se vyrábí z jednoho druhu čajového keře "Ta-jie", což znamená "Velký list".
Čaj se zpracovává dodatečnou fermentací.

Pu-erh má tmavší barvu než normální černé čaje. Při delším louhování dostává temnou, až zcela neprůhlednou barvu připomínající barvu černé kávy.
Chuť je velice pestrá a velmi záleží na kvalitě a způsobu přípravy čaje. Obecně platí, čím starší, tím jemnější chuť a čím delší louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
Vůně kvalitního tmavého pu-erhu je velmi specifická a nasládlá. U méně kvalitních bývá hrubá a zemitá.

V Číně je pu-erh považován za všelék a používá se na vše od bolesti žaludku, nadváhu, trávení až po prevenci proti rakovině.
V čaji byla objevena přírodní antibiotika, takže při pití ve větším množství může mít na průběh nemocí lepší účinky než běžný čaj.

Přípravit se dá různými způsoby.

Na jednonálevový pu-erh použijeme půl litru 90°C vody, až 5 lžiček čaje a louhujeme 2-4 minuty.
Čím déle louhujeme, tím více chuti se uvolní. Pro dosažení lepší chuti je ale vhodnější čaj přidávat než déle louhovat.

Vařený pu-erh se připravuje ze stejného množství jako jednonálevový s tím rozdílem, že lístky čaje se povaří ve vodě a dostaneme tak trpkou temnou tekutinu s vysokým obsahem kofeinu.

Ideální je pu-erh připravovat o objemech 100-200ml nebo na více nálevů. Na tento objem stačí použít lisované "mini koláčky" (cca 5g).

Tento postup přípravy není nutno zcela dodržovat, jako u všeho platí, že použité množství vody, čaje a dobu louhování si každý upravý sám podle chuti.